Radek Chrobák radí, jak se stravovat při LH24

Radek Chrobák – trojnásobný vítěz závodu LH24

Výživa patří při ultra závodech mezi zásadní součásti strategie vedoucí k úspěšnému absolvování daného závodu. A proto jsme požádali trojnásobného vítěze závodu LH24 (24 hodin na Lysé hoře) Radka Chrobáka, jestli by sepsal článek o tom, jak se při takovém závodě stravovat. Radek zde zmínil způsob, jakým se občerstvoval v době, kdy nepoužíval naše produkty. A připsal také tipy, jak by to řešil dnes.

Čtyřiadvacetihodinovka na Lysé hoře je velice specifický závod

Specifický v tom, že se koná v zimě. Specifický také ve své trase, s níž máte jistotu, že se vždy po zdolání okruhu dostanete k vodě a jídlu. Ať už svému nebo zajištěného pořadatelem. A specifický tím pádem i ve stravování a doplňování tekutin. Já sám mám na kontě 5., 2. a dvě 1. místa v kategorii jednotlivců a také vítězství v kategorii mixových dvojic. Pokusím se tedy v tomto článku vyjít vstříc všem typům závodníků, ať už hobby či chrtům, dvojicím i osamělým střelcům.

Jak jsem to dělal dřív

V jednotlivcích váš úkol v depu zní jasně - v co nejkratším čase do sebe dostat co nejvíce kalorií. Úsek po depu je mírně stoupavý, ale pokud nejste dvojice s nejvyššími ambicemi, tak ho určitě budete pouze chodit, což vám pomůže potravu strávit. Nabytou energii pak využijete v seběhu a také díky nezanedbanému depu budete do kalorického deficitu upadat jen postupně. Se Zdenou Hruškou odhadujeme, že při zdolání 13 kol jsme nechali na trati cca 10 000 kilokalorií. Tento energetický výdej nemáte šanci nahnat jídlem, takže je potřeba se starat jen o to, ať vzniklý deficit není až příliš velký. Já osobně si kupoval gastro pouze ve dvojicích. Když jsem soutěžil v kategorii jednotlivců, tak mi bylo líto ztrácet drahocenný čas zacházením do gastro zóny. Takže můj support mi vždy bohatě prostřel stůl salámem, sýry, želé bonbony, dokonce i chipsy, hovězím vývarem, čokoládou a mnohým dalším. Nikdy totiž nevíte na co budete mít chuť a co váš žaludek pozře. Proto je dobré mít připraveno co nejrůznorodější jídlo a doufat, že alespoň některé z nich půjde dovnitř a nepůjde ven :-) 

Trik na zklidnění žaludku?

K tomuto účelu doporučuji jednu specialitku, které mě naučili domorodci v tádžických horách – zakysanou smetanu. Díky její specifické chuti ji sníte takřka vždy (případně můžete natrénovat již v předzávodním měsíci :-)). Její konzistence je skvělá v tom, že ji nemusíte žvýkat, krásně se vám usadí v žaludku, uklidní ho a také doplní potřebné kalorie. 

Co s sebou na trasu?

Na trať jsem s sebou nosíval jeden energetický gel, tyčinku, kterou jsem se snažil sníst po cestě nahoru a vždy půl litru vody, případně namíchanou s Coca-Colou. Toto jsem vypil po cestě nahoru a pak již sbíhával nalehko bez vody. Toto však je potřeba přizpůsobit vašemu tempu, protože zatímco já sbíhával třeba 20 minut, tak mnohým to může trvat 40 minut i déle. Tento režim by pak v pozdějších kolech mohl způsobit dehydrataci. Také 40-minutový seběh bez jídla by mohl být pro váš závod fatální. Tyčinka navíc se nepronese, naopak vás může podržet, když už hlaďák bude klepat na dveře.

Občerstvení v depu je základ

Takže suma sumárům doporučuji toho do sebe co nejvíce naházet v depu. Nikdy toho není příliš. K tomu alespoň půl litru vody, čaje či klidně polévky. Dalšího 0,5 - 1 litr vody s sebou, 1 - 2 tyčinky a 1 - 2 gely, vždy dle vašeho času na kolo. Tento model jsem razil jak v kategorii jednotlivců, tak také ve dvojicích. V těch máte však výhodu, že stravování v depu můžete rozvolnit. Doporučuji po předání štafety se zdržet v gastro zóně alespoň po dobu 20 minut a pozvolnějším tempem do sebe házet vše, co přijde k chuti. A stejně tak se pak do gastro zóny vrátit třeba ještě 20 minut před předávkou a ještě se tomu jídlu trochu pověnovat.

Co bych udělal dnes jinak?

Dnes bych se na LH24 více spolehl na Edgar Powerdrink, který se mi pro účely „elháčka“ jeví více jak vhodný. Pocucával bych si ho po cestě nahoru, tím pádem by mi energii dodával postupně, předešel bych hlaďákům i návalům jídla v depu. Jen pro zajímavost, před pár dny mi jeho užívání schválila i výživová poradkyně pro jeho šetrné složení :-)

Také pitný režim bych krom vody a Coca-Coly proložil alespoň v některých kolech ionťákem. Mně osobně vyhovuje Isotonic Drink od Edgaru pro jeho nejen sladkou, ale také i hořkou a slanou příchuť. Popravdě, poté, co jsem ochutnal citron, tak jsem se dosud neposunul k jiným příchutím :-)

Minerály se v zimě z těla neztrácí tak rychle jako při letních parných závodech, nicméně i tak rytmus 1. kolo voda, 2. kolo jonťák, 3. kolo Coca-Cola a opakovat, se mi jeví jako vhodný. V depu pak třeba teplý čaj či polévka pro zahřátí. Ona přece jen krom hladu, žízně a vyčerpání bude třeba i zima :-) 

Tak Elháčku 2023 zdar a dejte tam vše, co se do toho vejde ;-)

Mohlo by vás zajímat

Tipy na Edgar produkty pro LH24:

  • Výhodný balíček LH24 – Powerdrink 600 g, 6x Powergel, 4x Magnesium Shot a Recovery Drink 500 g v cenově výhodném balíčku.
  • Edgar Powerdrink – doplní energii až na 3 hodiny aktivity.
  • Edgar Powergel – lehká, ale pořádná dávka energie do kapsy.
  • Edgar Isotonic Drink – efektivní hydratace organismu s podobnou sacharidovou recepturou jako obsahuje Powerdrink.
  • Edgar Energybar –  100 % přírodní a chuťově vymazlené tyčky se základem z datlové pasty.
  • Edgar Magnesium Shot – doplní hladinu hořčíku a působí jako prevence proti křečím a únavě.

Informace o závodě 24 hodin na Lysé hoře (ročník 2023):

  • Trasa závodu měří 13 km a má převýšení cca 850 metrů – mapa zde.
  • Rekord závodu drží Radek Chrobák, který za 24 hodin zvládl absolvovat okruh 14x (trasa 2013–2020). Letos se jde nový okruh.
  • Registrovat se můžete zde – LH24 – registrace.
  • Facebook stránka závodu je zde.
  • Oficiální web závodu – https://www.lh24.cz.

Další Radkovy zajímavé články:

Radek Chrobák – seběh při LH24

Za fotky děkujeme: Lukáš Podolák a Kuba Stryk

Doporučené produkty4