Mistrovství světa SPARTAN TRIFECTA 2018

Již tento víkend se starobylá řecká Sparta stane dějištěm mistrovství světa ve SPARTAN RACE TRIFECTA. Na start se mohou postavit pouze závodníci, kteří jež dokončili v letošním roce nějaký ze závodů Trifecta. Počet míst je limitovaný  na  2000 účastníků, kteří se utkají  v několika kategoriích Elite, AGE Group a Open. My a naši ambasadoři budeme samozřejmě budeme přitom. 

Závodnici, kteří se zúčastní mistrovství světa v Trifektě se musí přihlásit ke všem třem závodům, aby mohli být zařazeni do celkového žebříčku. Vítězem bude závodník s nejrychlejším součtem časů ze Sprintu, Super a Beast. Finálním závodem bude nedělní Beast. Na základě časového pořadí na závodech Sprint a Super budou závodníci startovat na Beastě postupně v kategoriích Elite a poté v kategorii AGE Group, nahonec odstartuje hromadným startem kategorie Open.

Zeptali jsme se našich ambasadorů, Richarda Hynka z Barbarian Extreme a Patrika Milaty z Elite Team OCRA Slovakia, jak se na mistrovství připravují:

1) Liší se příprava na světový šampionát od jiných závodů?

Richard Hynek: Příprava na takovýto šampionát se určitě trochu liší. Běží se 3 závody za jeden víkend, což je samo o sobě velmi náročné, navíc se tu každý závod snažíte o co nejlepší výsledek, což přidává na obtížnosti víkendu. Podle mě je posledních 14 dní před takovýmto víkendem nejdůležitější regenerace, jelikož za těchto posledních 14 dní se již nic nenatrénuje. A příprava na takovýto šampionát by měla být nejlépe celý rok.

Patrik Milata: MS je neporovnateľne väčšia výzva ako iné, "bežné" preteky. Človek sa viac sústreďuje na tieto udalosti, snaží sa svoju prípravu a najlepšiu formu smerovať sem. Samozrejme si treba ale zachovať kľud, hladnu hlavu a užívať si to.

2) Jak dlouho dopředu s přípravou začínáš?

Richard Hynek: Popravdě na tento víkend jsem se ani tolik nepřipravoval, jelikož jsem se rozhodoval na poslední chvíli. Každopádně jsem celou sezónu jsem poctivě trénoval a věřím, že celoroční trénování bude pro mě velmi přínosné a věřím, že mohu podat dobrý výsledek.

Patrik Milata: Príprava musí byť dlhodobá, ten kto to berie vážne sa pripravuje postupne, celý rok.

 3) Na co se ve Spartě nejvíc těšíš?

Richard Hynek: Nejvíc se těším na atmosféru před, během i po závodech. Myslím si, že atmosféra těchto závodů bude nejlepší za celou historii Spartan Race. Samozřejmě se těším i na samostatné závody, které budou jistě velmi překrásné a zároveň velmi náročné.

Patrik Milata: Určite na samotné prostredie, historický nádych, atmosféru, na TOP športovcov z tohoto okruhu, na nové výzvy, skúsenosti a nezabudnuteľné zážitky.

4) Co bys poradil začínajícím OCR závodníkům, kteří by se jednou chtěli také dostat na mistrovství?

Richard Hynek: Závodníkům, kteří již pravidelně, tvrdě a hlavně poctivě trénují bych rozhodně doporučil, aby vydrželi trénovat, protože elitním závodníkem se nestanou ze dne na den. Těm úplně začínajícím bych doporučil jedno. Hlavně se hýbat, něco dělat pro tělo a pro radost. A až po pár týdnech bych se pustit do náročnějších tréninků.

Patrik Milata: Aby začali na sebe makať, musia to brať vážne, nech majú jasné ciele a idú si za nimi. Nech len toľko očakávajú od svojho života, koľko sú do neho ochotní investovať.

Patrik Milata