Martin Vaňka: “U thajského boxu se pozná pravá kvalita jednotlivce”

Martin je trenérem thajského boxu v třineckém a ostravském klubu Commo3gym, kde působí nejen jako trenér, ale i jako mentální kouč. Prozradil nám něco o bojovém umění, thajském boxu a jeho trénování, tak čti dál!

Představíš nám thajský box a porovnáš ho s ostatními bojovými sporty? Proč sis zvolil zrovna tento sport?

Thajský box je plně kontaktní bojové umění, ve kterém se používají údery lokty, koleny, nohou a pěstí. Je to takzvané umění osmi končetin. Dále jsou povoleny boje v klinči – to je boj na krátkou vzdálenost a hody na zem, kde pak už boj dál pokračovat nesmí. Je rozdělen na tři nebo pět kol po třech minutách s minutovou přestávkou. Ve srovnání s jinými bojovými sporty se thajský box trénuje ve více formách, a to buď rekreačně nebo závodně. V závodní formě se sportovec připravuje na maximální bojovou připravenost, jak kondiční, tak i zápasovou.

Thajský box jsem si vybral proto, že mi ze všech bojových umění přijde nejreálnější. Je to nejtvrdší druh postojového bojového umění. Nezajímala mě bojová umění, která jsou jen tak na oko, ale hrajou si na reál. U thajského boxu se pozná pravá kvalita jednotlivce.

Jak by si měl člověk vybrat svůj první klub?

Kdybych si měl zvolit klub, tak si vyberu ten, kam chodí nejvíc lidí, protože tam je velká spokojenost. Bral bych ohled i na to, který klub má největší úspěchy na závodním poli, protože bude mít i trenérskou kvalitu. A za třetí bych sledoval počet členů, protože jejich větší počet je známkou zábavných tréninků.

Co považuješ za svůj největší úspěch?

Určitě to, že máme velkou členskou základnu, 300 – 400 členů v několika městech. Naši členové chodí pravidelně a taky dlouho, třeba už přes deset let. To si myslím, že je úspěch.

Pro koho je vhodný thajský box? Dá se dělat celý život?

Je vhodný pro úplně všechny. K nám chodí všechny generace od čtyř let až po sportovce, kterým už bylo šedesát. Potom záleží na zaměření tréninku, zda je rekreační, kondiční či na hubnutí, na závodní formu nebo i na sebeobranu.

V mládí je člověk výbušný a čím je starší, tím je vytrvalejší. Každá etapa života, ať je to ve sportu nebo v čemkoliv, je trochu jiná. Pokud chce být člověk hbitý jako patnáctiletý sportovec a zároveň mít vytrvalost jako čtyřicetiletý, tak to k sobě fyziologicky moc nejde. Takže je to spíše o zaměření v určitém věku.

Má thajský box nějaká negativa nebo rizika zranění?

Asi všechno, co v životě děláme, má svá negativa. Thajský box má hodně plusů, proto také spolupracujeme s fyzioterapeuty, a ti doporučují thajský box i zástupcům jiných sportů. Chodí k nám hokejisté, fotbalisté, tanečníci nebo florbalisté, kteří to berou jako komplexní bojové umění. Také funguje výborně jako kompenzační doplněk. Cokoliv člověk dělá na hranici svých možností, přináší nějaké riziko nebo možnost zranění. Při běžném rekreačním cvičení, kdy člověk chodí třikrát týdně cvičit, si nemyslím, že by nějaké negativum bylo, to je jen ku prospěchu. Je to také o vedení klubu.

Popiš nám trochu svoji práci a způsob trénování, koho v současné době trénuješ nebo kdo kurzy navštěvuje?

Moje filozofie tréninku je především o radosti a zábavě. Také se snažím, aby lidé hledali cesty k tomu, jak být úspěšnými. Jinými slovy: moje filozofie tréninku je radost a maximální nasazení. Snažím se, aby lidi našli tu cestu sami, spíše je tedy vedu správným směrem.

Vedu individuální tréninky, v současnosti mám 32 klientů, kteří si mě sami vyhledali. Jsou mezi nimi podnikatelé i profesionální sportovci. Na talent moc nevěřím, myslím, že je to spíše o tvrdé práci jednotlivců. Je to také o podmínkách, které člověku připraví rodinné zázemí v mládí. Je rozdíl mezi dětmi, co lezou pořád po stromech, a dětmi, které nevylezou ven vůbec. Když děti nikde venku neběhají, tak ten talent tam ani být nemůže. Když pak někdo takový začne trénovat, tak už je to jen o tvrdé práci. Aby byl člověk v bojových sportech úspěšný, tak je základ vytrvalost a udělat něco navíc. Jak se říká, když máš udělat deset kliků, tak jich udělej dvanáct.

Co ženy a thajský box?

Naše tréninkové centrum má největší ženskou základnu v republice, kolem 100 až 150 žen. Ženy thajský box baví, ale taky trénují proto, aby měly dobrou kondici, naučily se bránit a zvedlo jim to sebevědomí.

Ženy jsou vynikající v thajském boxu a jsou určitě srovnatelné s muži. Oproti nim mají tu výhodu, že jsou více zanícené, tvrdohlavé, přímočaré a boj vedou jednoduše.

Jak si stojí bojové sporty a konkrétně thajský box v České republice a ve světě?

V České republice přitahuje thajský box stále více členů, což je asi díky popularitě galavečerů bojových sportů, které navštěvuje hodně lidí. Také je důležité, zda je klub veden dobře a jestli je vidět. Já sám bych rád posunul thajský box v zahraničí tak, abychom vyhrávali i ty nejnabitější váhové kategorie. To je můj cíl jako repre trenéra. Máme pár výborných jednotlivců, ale ne celé skupiny jako jiné stát.  

Jak se projevil covid v bojových sportech a trénincích?

Covid se projevil hodně, protože mohli trénovat jen profíci, kteří si to mohli dovolit díky sponzorům. Bylo to taky o papírování a testování, protože chodily kontroly. Krize byla i existenční, tak doufáme, že je již zažehnaná.

Využíváte se svými svěřenci při tréninku nějaké produkty Edgar?

Edgar na tréninku využíváme hodně, moji svěřenci nejvíc určitě Edgar power gel, který je výborný při tréninku, energie vydrží po celou dobu tréninku a tělo ho dobře zpracovává. Dlouhodobě to i udržuje pozornost. Další věc, co využíváme a je parádní, je Edgar protein, který je skvělý zase po tréninku.

Jak vidíš budoucnost tohoto sportu? Na co se v nejbližší době chystáš?

Budoucnost vidím hodně nadějně, protože zájem stále roste nejen u nás, ale i ve světě. A rostou i organizace. U nás se chci zaměřit hlavně na růst klubu a pořádání větších turnajů. V nejbližší době nás čeká Mistrovství republiky, kam posíláme deset borců, a potom máme turnaj v Kosovu. Rádi bychom na konci roku zajeli i na mistrovství světa v Abú Zabí.

Tak budeme držet palce!