Štafetový orienťák Krátký den 2024 s Edgarem v kapse

Jak se běhá orienťácká štafeta.

"Nahoď oddílové barvy, připrav si čelovku a bojuj za svůj klub až do noci!"

Tímto heslem lákali pořadatelé 3. ročníku štafetového závodu v orientačním běhu na start Krátkého dne. A Edgar byl u toho. Na každého závodníka totiž čekal ve startovním balíčku Edgar Powergel. Ten se hodil hlavně těm na delších úsecích, kteří v lese strávili víc než hodinu, potřebovali doplnit energii a nakopnout smysly před finišem. Po doběhu pak závodníci hasili žízeň ionťákem s příchutí lesního ovoce. Mňam.

Co je Krátký den

Krátký den je štafetový závod v orientačním běhu po vzoru skandinávských klasik Tiomila a Jukola, který pořádá brněnský klub Žabovřesky. Závodí se ve 2 kategoriích. Do žákovské štafety naskočí 5 běžců. V dospělých se vystřídá 7 závodníků, kdy minimálně 3 úseky patří ženám.

První závodníci vbíhají do lesa po obědě a nejrychlejší žákovské štafety se vrací po 2 hodinách. O nejlepších družstvech dospělých se rozhoduje až pár hodin po setmění a ty pomalejší štafety jsou v lese i 7 hodin.

Orientační běžec v noci s čelovkou na kontrole

Jaký byl Krátký den 2024

Dlouhý a konečně bez sněhu, skoro 🙂

V Dubňanech na jižní Moravě sněží tak jednou ročně a předchozí dva ročníky se termínem trefily přímo do těch dnů se sněhem. Letos neležel sníh všude, ale místy byl. Vadí orienťákům sníh? Jasně, že nevadí, jen je závod na sněhu jednodušší. V lese je víc vidět, je průběžnější a díky vyšlapaným cestičkám je hledání kontrol lehčí, pokud tam už před vámi někdo byl. Podmínky ale ani letos rozhodně neubraly na dramatičnosti, boj o zlato se totiž rozhodoval až na posledních stovkách metrů. V 320minutovém závodě o vítězství rozhodlo pár vteřin.


Stupně vítězů v orientačním běhu

Do boje o titul vyběhlo 50 štafet a první 4 místa v dospělých si na střídačku rozdělily 2 největší brněnské kluby.

Nasajte atmosféru závodu a mrkněte na video z letošního Krátkého dne.

Video z Krátkého dne 2024

Orienťák zabaví celou rodinu

O orientačním běhu jste už určitě slyšeli. Možná jste zahlédli nějaký TV přenos ze závodů na ČT Sport nebo kolem vás v lese proběhl běžec s mapou a buzolou. Možná na vás nějaký orienťák vyskočil na sídlišti zpoza rohu. Ano, hřištěm orienťáků nejsou jen lesy, ale i městská zástavba. Závody se v sezoně konají skoro každý víkend, loni jich u nás bylo 265 oficiálních. Na ty největší v Česku jezdí přes 1500 běžců. Na nejznámějším a největším štafetovém závodu, finské Jukole, běží přes 18 000 orienťáků.

A jak se takový orienťák běhá?

Trasa závodu není nijak značena. Běžci mají speciální mapu s kontrolními body, které musí v daném pořadí projít a označit elektronickým čipem. Orientují se podle objektů v krajině, se směrem jim pomáhá buzola.

Závodnice v orientačním běhu v lehce zasněženém lese

Představte si, že letíte tempem 5 na kilák lesem, křovím, bahnem, borůvčím a do toho stíháte číst mapu. U městských sprintů je to u elitních běžců pod 4 na kilák. Možná vás nějaký orienťák rozsekal na crossovém závodě :) Po orienťácké kariéře sem tam naskočí někdo i do horských trailů a je pořádně vidět.

Orienťácké závody nejsou ale jen pro rychlíky a mlaďochy, naopak. Na závodě potkáte celé rodiny se 3-4 generacemi. Na startu uvidíte děti klidně od 3 let, ty ještě v doprovodu rodičů, nebo závodníky 80+. Spousta lidí se jde do lesa s mapou jen projít, neřeší výsledný čas, ale spíš co nejlepší postup od kontroly ke kontrole. Atmosféra na orienťáckých závodech je fakt unikátní. Přidejte k tomu pár hodin v lese a recept na skvělou sobotu je na světě.

Chcete si zkusit orienťák?

Spousta závodů je otevřena veřejnosti, tak se zkuste mrknout po nějakém v okolí nebo oslovte některý z orienťáckých klubů, je jich u nás na 200.

A kdo si troufáte postavit orienťáckou štafetu, příští ročník bude zase v Dubňanech, v lednu 2025. Více o Krátkém dnu najdete na webu.