Ultra běžec Jiří Petr radí - jak se stravovat při LH24

Jiří Petr (Salomon - Suunto Team)

Jirka Petr patří dlouhodobě k nejlepším českým horským běžcům. Mezi jeho top výsledky patří mimo jiné vítězství na šedesátikilometrové verzi Julian alps trail run by UTMB, 4. místo Istria 100 by UTMB nebo dvě vítězství na Hostýnské osmě. Letos Jirka svou závodní sezonu otevře legendárním závodem LH24 aneb 24 hodin na Lysé hoře. A proto jsme ho požádali o krátký článek na téma „jak se stravovat při LH24.“

Detaily rozhodují!

Závody, jako je LH24 mají svá specifika a o úpěchu či neúspěchu často rozhodují zdánlivé detaily a drobnosti. Kromě faktorů, které ovlivnit nelze a je třeba se s nimi vyrovnat – jako jsou třeba nepříznivé klimatické podmínky – je nutností samozřejmě dobrá fyzická připravenost, ale je třeba také spoléhat na mentální nastavení, motivaci a v neposlední řadě doplňování energie. Takzvaný energetický management je v takto dlouhém a náročném závodě často pomyslným jazýčkem na vahách.

Energetický management v depu

Výhodou je to, že se závod koná na okruhu. Máte tak jistotu, že se po absolvování určité vzdálenosti vždy dostanete do depa, kde můžete energii doplnit. Zároveň je to však také velká zrádnost tohoto závodu, neboť teplo a komfort depa svádí k předčasnému ukončení. S LH 24 a dalšími dlouhými závody včetně stomílovek mám celkem bohaté zkušenosti a to mi pomáhá si svůj energetický management dopředu připravit. Vím, jak tělo a žaludek snáší a reaguje na zdroje energie v různých fázích závodu, vím, co mi může v krizi pomoci a bohužel taky poznám, kdy jsem se dostal do stavu, ze kterého se budu vzpamatovávat jen s obtížemi.

Powerdrink - dodá energii až na 3 hodiny aktivity

Již několik let se v tréninku a závodech spoléhám na doplňky od Edgar Power. A budu se na ně velkou mírou spoléhat i během letošní LH24. Zásadní roli bude hrát určitě Powerdrink, který funguje nejen jako nutná hydratace (a to i v zimě, kdy pocitově tolik žízeň nepociťujete), ale jako skvělý zdroj energie, která se uvolňuje postupně a po dlouhou dobu. Nedochází tak k výkyvům glykemické křivky jako v případě energetických gelů, kterých se naopak v tomto závodě vzdám, případně si je ponechám jako nouzový zdroj energie v posledních fázích závodu.

Dávkování

Hodinu před samotným startem vypiju 0,5l Powerdrinku a od třetího okruhu jej budu mít vždy připraven v softflasku na každý následující okruh v množství 250 ml. Stejné množství pak budu mít v druhém softfasku koly ředěné s vodou, která mi chutná a nedráždí žaludek. Kromě šálku teplého čaje v depu budu tedy do okruhu vyrážet s 0,5 l tekutin. 

Určitě se budu snažit trávit v depu co nejméně času, takže se budu snažit tekutiny vypít během stoupání na vrchol v první půlce okruhu, kdy se většinou chodí a to zjednoduší pití. Naopak v druhé části v seběhu zcela určitě pít ani jíst nebudu. Neplánuji pít jonťák, neboť ze zkušeností vím, že se do toho v zimě nedonutím.

Důležité je i „normální“ jídlo

V depu budu mít připraveno i „normální“ jídlo, neboť jen na Powerdrink se 24 hodin absolvovat jistě nedá. Oblíbené mám třeba palačinky s marmeládou, nutellou či arašídovým máslem, banán a určitě plánuji alespoň dvakrát teplou polívku v nočních fázích závodu.

V létě skvěle funguje a nedám dopustit na nealko pivo, které svou hořkou chutí výborně sekunduje většinou sladkým gelům apod. V zimě a chladu však můžu dát přednost malému šálku slabší hořké kávy, která je také lékem na přeslazený žaludek. 

Další vychytávky

Ve vestě budu mít po celou dobu závodu slané tablety a tekuté magnesium, pro případ nástupu křečí a taky kofeinové tablety. Ty se mohou hodit v případě krize i na trati. Určitě nezapomenu mít stále ve vestě jednu edgarovu tyčinku, zvlášť příchuť s mákem je perfektní!

Mohlo by vás zajímat

Video o trase závodu

Doporučené produkty4