Extrémní běžec Pavel Paloncy: Double Everesting výzva

Pavel Paloncy se rozhodl přijmout Everesting výzvu – jejíž cílem je nastoupat co nejrychleji 8848 metrů (= výška Mount Everestu) opakováním jedné trasy "tam a zpět". A to je vlastně jediné pravidlo. Je možné to absolvovat pěšky nebo na kole. Pavel se nemohl rozhodnout, zda pěšky nebo na kole? Tak se rozhodl zdolat obě varianty - a vznikl Double Everesting.

Jako lokalitu téhle zajímavé výzvy si vybral Jeseníky. V pondělí 21. září vyrazil náš ambasador Pavel Paloncy z Koutů nad Desnou směrem vzhůru. Po dosažení výšky Everestu, si sedl na kolo a to samé chtěl nastoupat na kole na ze zadní strany Dlouhých Strání. Zajímají tě další čísla? Mělo se jednat o cca 100 km běhu/chůze a cca 310 km jízdy na kole. Celkem necelých 18.000 výškových metrů.

Pavel vyrazil v 9 hodin ráno, začal pěší částí, kdy stoupal a sbíhal po lyžařských sjezdovkách nahoru na Medvědí horu. Po necelých 9ti hodinách měl za sebou polovinu Mt. Everestu, tedy cca 4500 výškových metrů. V noci přišlo ochlazení, ale Pavel to zvládl perfektně. Za 19:34 nastoupal na 82 km více než 9000 výškových metrů. Kolem půlnoci měl Pavel rodinnou návštěvu a načerpal sílu na pokračování své výzvy.

 

Po druhé hodině ranní Pavel začal cyklistickou část, kterou měl v plánu jet společně s Markétou Marvanovou.  Po několika hodinách, v cyklistické části ukrojili přibližně 2500 výškových metrů. Během dne už bylo docela teplo, ale děsně foukalo a všichni se modlili aby se večer vítr utišil, jinak to vypadalo že nahoře bude peklo. Nakonec vítr nebyl největší problém.

Projekt Double Everesting museli Pavel s Markétou předčasně ukončit. Markéta v pátém sjezdu z Dlouhých Strání šeredně bourala a nevypadalo to vůbec dobře. Po konzultaci  se záchrannou službou skončili všichni v šumperské nemocnici. Nakonec je Markéta „jen“ potlučená a odnesl to zlomený malíček, pochroumané kolo a dobitá helma. Taková byla situace a Pavel s Markétou a jejich support týmem jí vyřešili nejlíp a nejrychleji, jak to jen šlo.

Každopádně Pavel nenápadně naznačil, že pro letošek s Everestingem ještě neskončil. Takže se můžeme těšit na další report.

Autorem fotek je: Jan Dvořáček/Trailrun.cz