Domestici pojedou 5000 km dlouhý RAAM na Powerdrink

Domestici testovali Powerdrink na Sosnové. Pojedou s ním napříč Amerikou

Martin Souček a Tomáš Navrátil se už příští sobotu postaví na start cyklistického ultrazávodu napříč Spojenými státy – Race Across America. Čeká je bezmála 5000 kilometrů přes třináct amerických států. Sílu jejich nohám bude dodávat i Powerdrink od Edgara.

Dostat se za devět dní od pobřeží Pacifiku na pobřeží Atlantiku vyžaduje spoustu energie. Podle odborníků na sportovní výživu, se kterými Martin s Tomášem spolupracují, bude denní energetický výdej přesahovat 10 000 kalorií. Aby dosáhli svého cíle a závod dokončili, museli dělat poctivou přípravu. A jednu z nich absolvovali na přelomu dubna a května na 24hodinovém závodě na autodromu v Sosnové u České Lípy.

„Na závod jsme jeli s cílem otestovat si hned několik věcí. Jednou z nich bylo i to, jak během závodu efektivně přijímat energii. Já na Powerdrinku od Edgaru jezdím závody i tréninky už asi čtyři roky, ale doposud jsem to neměl změřené. Teď jsme byli vybavení senzorem, který nám měřil hladinu glukózy v krvi a také jsme si v pravidelných intervalech měřili úroveň laktátu. Data jsme v reálném čase posílali odborníkům, kteří měli přehled také o tom, co a kdy jíme a pijeme. Od nich nám přicházely rady, co máme a co nemáme jíst, ale taky jak máme uzpůsobit jízdu na kole aktuální situaci,“ popisuje průběh testovacího závodu Martin.

Domestici při relaxaci u silnice

Český drink. A ta chuť!

Domestici.cz spolupracují s tréninkovým a výkonnostním specialistou na ultra sporty Josefem Andrlem a MUDr. Tomášem Soukupem, nutričním a výživovým poradcem. „Sranda je v tom, že i když jsme jeli stejný závod, tak já i Tomáš máme každý svůj vlastní výživový i sportovní plán. Každý organismus se chová trošku jinak a proto taky každý potřebujeme něco trošku jiného. Na čtyřiadvacítce v Sosnové šlo o to si to všechno vyzkoušet, protože v Americe nebude prostor na chybu,“ uvědomuje si Martin.

Banner - Powerdrink

A proč si Domestici vybrali právě nás a náš Powerdrink? „Chceme v Americe reprezentovat Českou republiku, proto všude, kde je to možné, rádi spolupracujeme s českými firmami. Proto jedeme na kolech Repete. A ze stejného důvodu jsme do party vzali i Edgara. Jen prostřednictvím Powerdrinku jsem schopen přijmout 25 % energie, která se navíc uvolňuje postupně a nedělá takový ten klasický sacharidový rychlý nástup a rychlý pokles. A navíc mi chutná mangová příchuť,“ vysvětluje Martin důvody, které ho vedly ke spolupráci s námi.

Domestik Martin Souček jedoucí na kole Repete s bidonem v ruce

O čísla jde především

Co se čísel týče, během 24 hodin v Sosnové ujel Martin 358,5 kilometrů při čistém času jízdy 11 hodin a 48 minut, což dělá průměrnou rychlost 30,3 km/h. Během jízdy spálil 7633 kalorií. „Byl jsem odjakživa zvyklej závodit rychle. Teď se učím závodit pomalu, protože právě o tohle v Americe půjde. Musíme jet dostatečné tempo na to, abychom to zvládli ujet, ale nesmíme se příliš vyčerpávat. Při tom ohromném výdeji energie zkrátka musíme jet co nejúsporněji,“ svěřuje se s taktikou Domestiků Martin.

Americký závod si Martin s Tomášem dělí rovným dílem napůl, na každého z nich tedy čeká asi 2,5 tisíce kilometrů. A jak často se budou střídat? I to si podle Martinových slov otestovali v Sosnové. „Máme dva režimy – denní a noční. Přes den, tedy mezi 7. a 19. hodinou, se budeme střídat každých 15–20 minut. Jednou za dopoledne a jednou za odpoledne máme potom každý jednu hodinovou pauzu, která je určená k regeneraci trávení. Od 19 do 7 se budeme střídat po 150 minutách. Tam bude čas dát si nějaké větší jídlo, na osobní hygienu a na dva cykly 90minutového spánku. Takhle jsme si to vypočítali, takhle to vychází, že jsme schopni závod dojet. A v Sosnové to fungovalo, tak věříme, že to půjde i na závodě, který je devětkrát delší.“

Martin Souček na cyklistickém trenažeru při testech

Nikdy v tom nejedeš sám

Martin s Tomášem nechtějí jen dojet do cíle. Jejich účast v závodě má také přitáhnout pozornost k nelehkému tématu, s nímž se potenciálně může potýkat každý z nás. A tím je problematika paliativní péče. „Péče o nevyléčitelně nemocné – to je něco, o čem se ve společnosti mluví velmi těžce, a proto se o tom radši nemluví moc nahlas. Přitom je to opravdu něco, s čím se můžeme setkat všichni, ať už v roli příjemce péče, nebo v roli jeho blízkých. V republice přitom máme organizace, které s paliativní péči mají zkušenosti, dělají ji odborně a dobře. A právě ty bychom chtěli podpořit prostřednictvím veřejné sbírky, aby svou prací mohli pomáhat těm, kteří to potřebují,“ vysvětluje Martin hlubší smysl svého angažmá v závodě napříč Amerikou. Šlapáním do pedálů tak společně s Tomášem chce roztočit nejen kola svého závodního speciálu, ale taky debatu o tom, jak se co nejlépe dostat k cílové pásce, která nás jednou čeká všechny. Motto Domestiků zní: Nikdy v tom nejedeš sám!

My v Edgaru tomuto bohulibému projektu rádi a hrdě dodáváme energii prostřednictvím našeho Powerdrinku a dalších produktů, ale i prostřednictvím těchto řádků. Budeme rádi, pokud se nad počínáním Domestiků zamyslíte. A jestli k tomu přihodíte i nějakou kačku do sbírky na paliativní péči, budeme ještě radši. Podrobnosti najdete na webu www.domestici.cz, kluky můžete sledovat i na jejich Instagramu

Domestik Martin Souček a jeho support tým

Přejeme Martinovi a Tomovi kotel štěstí v jejich úsilí. K tomu jim dopomáhej Edgar.

Autor článku: Honza Šmikmátor, Foto: Domestici.cz