Mistrovství světa ve Spartan Race Ultra na Islandu

Ultra World Championship je první závod svého druhu, který přináší to nejlepší z OCR a ultra-vytrvalostních sportů dohromady. Jedná se o jedinečný 24hodinový závod, který prověří fyzickou i psychickou odolnost každého účastníka.  Závodníci vyběhnou v sobotu 8/12/2018 v poledne a oddychnou si až v neděli v poledne. Na startu se sejde naprostá špička těchto vytrvalostních závodů. Včetně našich ambasadorů Pavla Paloncýho, který obhajuje loňské stříbro, na start se postaví taky Patrik Milata a Janka Pepová, pro které to bude první setkání se závodem na 24 hodin.

Závod je extrémně těžký – islandský terén, tedy kombinace na kost promrzlé skalnaté země, zledovatělý povrch a rozbahněný terén v okolí termálních pramenů výrazně snižuje rychlost pohybu. Jedno kolo má přibližně zhruba 11 km s 450 metrů převýšení a 20 překážkami. Kdo za 24 hodin zvládne nejvíce kol, stane se mistrem světa.

Polární záře na Islandu

Od jiných závodů Spartan race a OCR se tento liší především v penalizacích za nezvládnuté překážky – jsou povinné a je třeba překonat v každém kole. Další skupinu překážek tvoří překážky, za jejichž nezvládnutí je trestný okruh a pak tady jsou překážky, při jejichž nezdolání závodníci musí dělat známé angličáky (burpees). Zde je však rozdíl v tom, že elitní závodníci nebudou angličáky dělat po každé překážce, ale po každém kole před vstupem do depa. Z celého závodu budeme vysílat živě na Instagramu, bude tak možné sledovat závodníky, jak se trápí (nejen) na angličácích.

Na startu bude největší hvězda OCR světa, úřadující mistr světa ve Spartan Race Super, v Trifektě a také ve skyrunningu v disciplíně Ultra - Jonathan Albon (GBR). Na Jonathana bude opřena veškerá pozornost a všichni budou s napětím sledovat, zda splní poslední dvě podmínky, a získá prémii ve výši milionu dolarů – musí vyhrát a současně překonat hranici 100 mil. Dle slov Pavla Paloncýho, který obhajuje z loňska druhé místo, tomuto výkonu trasa moc nepřeje. „V každém kole nás čeká přes 400 metrů převýšení, především zde však loni byly extra dlouhé nesení pytlů s pískem (Sandbag Carry), kbelíků (Bucket Brigade) a dalších nesmyslů. V podstatě v každém kole jsme skoro dva kilometry něco nesli. A to se do celkové délky nepočítá, protože je to bráno jako překážka.“

Trasa závodu

Náš ambasador Pavel Paloncý není nováčkem v extrémních ultravytrvalostních závodech a přestože to bude jeho teprve druhý závod Spartan Race, je třeba s ním počítat.

„Příprava nebyla ideální, dva měsíce před závodem jsem si přetrhnul šlachu na palci, 6 týdnů jsem nemohl pořádně trénovat a vůbec jsem nevěděl, jestli se postavím na start. Díky kamarádům doktorům a fyzioterapeutů, kteří mně podpořili v mé nekonvenční rekonvalescenci se povedlo vše uspíšit. Palec pořád nefunguje tak, jak má, ale půjdu do toho naplno. Prostě každý musíme hrát s tím, co máme. “  A Pavel toho bude mít hodně – dlouholeté zkušenosti z náročných zimních ultrazávodů včetně zkušenosti z loňska a edgar powerdrink v zádech. Jaká bude taktika? „Keep it simple. Nic složitýho nevymýšlet, soustředit a postupně přitápět pod kotlem. Jít plynule, soustředit se a spoléhat na to, co mám vyzkoušené a osvědčené – dobrý boty, edgar powerdrink, ručník a hlava nastavená na 24hodin v zimě a ve tmě.“

Další naši ambasadoři Janka s Patrikem se soustředí spíše na kratší závody, ale ani oni zde nejsou bez šance. Jako Edgar tým máme více želízek v ohni a ledu. Tuto jedinečnou akci si samozřejmě nenecháme ujít, podpoříme závodníky přímo na místě a budeme vysílat živě přímo z Islandu.