Marek Minář o tréninkovém campu na Kanárských Ostrovech

Marek Minář, český reprezentant v orientačním běhu, nám popsal průběh soustředění na Kanárských Ostrovech a popsal, proč je vlastně dobré přes zimu odjet trénovat do tepla. Marek soustředí přípravu na Mistrovství Světa v orientačním běhu, která se letos bude konat v České republice. Budeme držet palce.

1

Jako orientační běžec mám tréninkové kempy na jihu opravdu rád. Jak už kvůli teplu, tak i z důvodu krásných terénů nejen pro orientační běh, ale i pro běh klasický. Pro mě je to důležitý prvek zahrnutý do zimní přípravy, bez kterého si tréninkovou přípravu nedovedu představit. Ne že bych zimu neměl rád, ale některé typy tréninků není úplně možné v mrazech absolvovat. Dalším důvodem je i „útěk“ od každodenního života a možnost se soustředit opravdu jen na trénink a věci okolo něj – jídlo/trénink/regenerace/spánek, nic víc, nic míň.

Letošní volbou pro mě byly Kanárské ostrovy, kde už jsem cca před 5 lety na kempu byl. Je tam vše, co pro trénink potřebuji – rovinaté a zvlněné cesty začínající u moře, které se lámou do úpatí nejvyšší hory Gran Canarie cca do 2 tisíc metrů nad mořem. Zkrátka ideální tréninkové podmínky. Důležitým prvkem před odletem je mít dobře nastaven tréninkový plán na celý kemp. S mým trenérem Pavlem Ondráškem jsme se shodli, že celý kemp zaměříme více do rychlosti a tempových běhů, kde je lepší takovéto tréninky absolvovat v teple, než v ČR v -15 °C. Úplně náhodou asi 3 dny po nás přiletěl i Czech Machine Pavel Paloncý, který o 14 dní později absolvoval závod Trans Gran Canaria. I on se v mládí věnoval orientačnímu běhu a dal si s námi trénink v písečných dunách. Shodou náhod měl v dorosteneckém věku podobně jako já stejného trenéra Davida Aleše, který mi na kempu celou dobu pomáhal s tréninky a dělal „support“ když bylo třeba, Díky!!!

2

Níže ukázka mého týdenního tréninkového plánu. Celkem to skončilo na 6 dnech plnohodnotného tréninku, 11 tréninkových jednotek, 14 hodinách zatížení a 150 km běhu. Celou dobu mi samozřejmě dělaly nezbytného parťáka i doplňky stravy od Edgarpower, bez kterých bych si takto náročný týden nedovedl představit. Před tréninky Edgar drink, v průběhu bylo třeba občas šoupnout nějaký gel, který Vás opravdu nakopne více jak na 45´ a po tréninku samozřejmě proteinové tyčinky, magnesium a Whey protein pro lepší regeneraci. Za mě určitě kvalitní tréninkový týden, který se budu snažit přetavit v hezký výsledek na Mistrovství Světa v orientačním běhu, které se letos koná v České republice.   

Sobota – přílet + běh aerobně 40 minut

Neděle – dopoledne: 3x20´ tempo 3:45/km + pauza 5´ klus
              - odpoledne: volný běh aerobně 30´

Pondělí – dopoledne: trénink orientačního běhu sprint, cca 23´ závodní tempo  
               - odpoledne: funkční síla (speciální posilování na propojení svalových řetězců od Andrlesport)

Úterý – dopoledne: dlouhý běh v kopcích (23km/ +1800m)
           - odpoledne: vyplavání + protažení

Středa – dopoledne: běžecká abeceda + 30´ střídavě (3´ tempo 3:40/km + 40´´ 3:10/km)
              - odpoledne: volný běh aerobně 40´

Čtvrtek – dopoledne: výběhy pyramida maximální tempo    5x100m+4x200m+3x300m+2x400m+1x500m
              - odpoledne: volný běh aerobně 70´

Pátek – dopoledne: trénink orientačního běhu v písečných dunách, 65´ závodní tempo
           - odpoledne: volný běh aerobně 40´

Sobota – odlet do ČR

3