Když chcete vyhrát, musíte se burpees vyhnout, říká Michal Rajniak, vítěz Spartan Race v Maďarsku

Čtyři závody Spartan Race. Ani jeden trestný angličák. Taková je letošní bilance Michala Rajniaka, který tento víkend ovládl Sprint v maďarské Nagykanizse. „Když chcete bojovat o nejvyšší příčky, musíte se angličákům vyhnout. Proto si oštěp nosím i do práce,“ říká s úsměvem slovenský závodník a ambasador inteligentního powerdrinku Edgar.

Letos jsi nemusel dělat ještě ani jeden trestný angličák. Dá se říct, že s burpees už se dnes nedá v závodě uspět?

Když chcete být vepředu, musíte se burpees vyhnout. Díky tomu jsem se v roce 2017 stal mistrem Evropy – všichni soupeři dělali angličáky, které se ukázaly jako rozhodující.

Připravuješ se na překážky nějak speciálně?

Mám doma oštěp, který si nosím i do práce. Pevný úchop zase trénuji na lezecké stěně. A v rámci sezony trénuju angličáky i v tréninku, kdy se je snažím dělat co nejrychleji. Když na ně tělo není zvyklé, v závodě ho to hodně zpomalí. Snažím se nic nezanedbat a možná díky tomu burpees v závodech skoro nedělám.

Jaký největší počet jsi jich udělal během jednoho závodu?

Okolo 180. Ale to bylo na závodě Ultra Beast, který měří nějakých 45 kilometrů, takže to bylo ještě v pohodě. Většina lidí jich dělala mnohem víc.

Je nějaká překážka, ke které už když se blížíš, tak víš, že s ní můžeš mít problém?

Pokud nemám z deště a zimy zkřehlé ruce, tak nemám obavu z překážek na sílu nebo úchop. Ale stejně si ruce raději vysuším, když se k nim blížím. A co se týče balančních překážek nebo oštěpu, ty jsou hodně o psychice. Američtí závodníci tvrdí, že to není překážka. A přistupují k oštěpu tak, že cíl prostě trefí. Snažím se o tom přemýšlet stejně jako oni a docela se mi to daří.

Kdybys měl dát jednu radu hobby závodníkům, jaká by byla?

Aby závody nepodceňovali a připravili se na ně. Vidím, jak chodí na start lidé, kteří se pár dnů před závodem snažili dohnat přípravu, kterou měli absolvovat v minulých měsících. Neměli by zanedbávat ani regeneraci a stravu s využitím různých doplňků výživy. Žijeme na hraně, nespíme, neregenerujeme, nemáme na nic čas…. Mně pomáhá Edgar, který se mi osvědčil při dlouhých trénincích i na závodech, kde mi dodává energii a ještě pomáhá s regenerací.

Jak dlouho Edgar energii dodává?

Rád na sobě experimentuju, takže mám vyzkoušené, že mi v závodě s velkým energetickým výdejem vydrží přibližně 2,5 hodiny. Vím, že když nebudu na trati déle, budu mít energii pro celý závod a nemusím si brát žádné další doplňky. A pokud je závod delší, připravím si Edgar ještě do lahvičky. Když jsem dřív dělal skyrunning, nosil jsem s sebou až 20 energetických gelů, což je hrozně objemné a těžké. Teď už si ale vezmu jen Edgar, čímž se to hodně zjednodušilo.

Sezona teprve začíná. Jaký vrchol tě letos čeká?

Formu se snažím ladit na mistrovství Evropy Spartan Race v Dolomitech. A na mistrovství světa Trifecta Spartan Race ve Spartě. Tak se budu snažit, aby mi forma vyšla přesně tam.