Jak se dobít energií na maraton

Bez ohledu na to, kolik hodin na trati strávíš, bude maraton pro tvé tělo extrémní zátěží. Platí to pro elitní běžce, stejně jako pro hobíky. Nic se proto nesmí podcenit. A správná výživa už vůbec ne! Jak se na takový závod dobít energií?

Naše tipy můžeš vyzkoušet už při Mezinárodním maratonu míru, který se běží v Košicích 6. října. Na místě bude i Edgar – seženeš ho na stánku Go Create Performance 4. a 5. října.

Závodní den svým způsobem začíná již předchozí večer. Už tehdy je totiž třeba myslet na to, aby tvé tělo mělo při závodě dostatek energie, čehož docílíš nejen brzkým ulehnutím, ale i skladbou jídelníčku.

Co k večeři?

V rámci večeře je třeba do sebe dostat co nejvíce sacharidů, aby se ve svalech navýšily zásoby glykogenu, který tvoří hlavní palivo pro vytrvalostní aktivity. Pokrmy by přitom zároveň měly být spíše lehčí, tj. v nízkotučných úpravách a bez exotických přísad, aby příliš nezatížily žaludek. Vhodnou volbu představují jídla z těstovin, rýže, brambor či obilovin, masa by mělo být spíše méně. Zvyš také příjem tekutin.

Co k snídani?

V podobném duchu by měla být i snídaně. Pokud je start závodu dopoledne, bude pravděpodobně tvojí poslední tuhou stravou a měla by proběhnout nejpozději tři (lépe čtyři) hodiny před vyběhnutím. Obsahovat by měla převážně sacharidy (cca 80 %) a menší množství bílkovin, vyvaruj se naopak tuků a většího objemu vlákniny.

K pečivu (lepší je bílé než celozrnné) si můžeš dát ovoce (raději méně kyselé druhy) nebo nízkotučný mléčný výrobek (sýr, jogurt, mléko). Často doporučovanou variantou jsou cereálie nebo ovesné vločky s nízkotučným mlékem či jogurtem, to ale platí jen v případě, že tento typ stravy máš odzkoušený.

Co k obědu?

Pokud se běží až odpoledne, platí stejná pravidla pro oběd. Zde zkus třeba těstoviny či rýži s rajčatovou omáčkou nebo pečené brambory s nízkotučným tvarohem. Nezapomínej dostatečně pít, nikoliv však nápoje, které dehydratují (káva, černý čaj, alkohol).

Co před startem?

Ještě hodinu před závodem konzumuj sacharidy, ale jen v menším množství a výhradně v dobře vstřebatelné formě. Ideální volbou pro tyto chvíle je Edgar, který se skládá ze čtyř druhů sacharidů. Jejich promyšlená směs tě pak bude zásobovat energií po několik hodin závodu, a to velmi rovnoměrně. A rozhodně nezatíží žaludek jako klasické jídlo. Navíc dokáže prodloužit tvůj výkon.

Co na trati?

Pokud víš, že na trati strávíš více než čtyři hodiny, doporučujeme Edgar popíjet také na trati. Inspirovat se přitom můžeš radami ultramaratonce Pavla Paloncýho, ale i jinými metodami, které tě budou zásobovat energií – najdeš je zde. https://www.edgarpower.cz/blog/jak-si-pripravit-edgar-na-ultra-vykon-b26

Co v cíli?

Jakmile proběhneš cílovou bránou, snaž se svému tělu dodat nejen energii, ale také látky, které pocením ztratilo. Po doběhu mysli na příjem sacharidů a bílkovin, aby tvé tělo mělo dostatek živin a mohlo rychle zahájit regenerační procesy. S tím vším ti Edgar také pomůže, tvé svaly totiž připravoval na rychlejší regeneraci už během samotného výkonu.