Andorra Ultra Trail

Již ve středu vypukne jedinečný festival pěti horských závodů v malém knížectví, obklopeném hřebeny Pyrenejí. Řeč je o Andoře, konkrétně Andorra Ultra Trailu. Na start všech tras se postaví více než 3000 běžců z celého světa, aby na náročných trasách otestovali své limity. Vše odstartuje závod Euphoria, což je novinka z loňského roku a jedná se o náročný závod dvojic. Tento závod má trasu dlouhou 233 km s více než 20 000 m převýšení a níže si můžete prohlédnout profil tohoto brutálního závodu.

 

Jedná se bezpochyby o nejtěžší závod z Andorra Ultra Trailu. Tento závod si vybral i náš ambasador Pavel Paloncý, který tuto náročnou trasu zdolal již loni. Pavel by ze všech náročných technických pasáží, kterých tam bylo bezpočet, vypíchnul traverz pod vrcholem Fontblanca. Pravděpodobně nejtěžší trasa první etapy a možná i z celého závodu. Závodnici zde neběží po suti, ale rovnou po kamenném moři. Velké kameny napadané na sebe, po kterých závodnici musí různě poskakovat a balancovat, v loňském roce se zde zranil baskitský tým. Pavel s Filipem sebou měli nad rámec povinné výbavy více zdravotnického materiálu (Filip je doktor) a tak zvládli zraněným pomoci, ošetřit je a zavolat jim vrtulník. I přes toto zdržení zvládli vybojovat skvělé 2. místo s celkovým časem 72h 40min. Letos se Pavel pokusí výsledek vylepšit, parťákem mu tentokrát nebude Filp Šilar, ale britský závodník Jim Mann, mimo jiné vítěz etapového Dragon’s Back Race ve Wales nebo držitel nejrychlejších zimních časů na všech třech hlavních britských „Rounds“.

V pátek ráno odstartuje další závod, konkrétně Ronda dels Cims a dokud neexistovala trasa Euphoria, byl to nejnáročnější závod celé série. Dokonce se o něm psalo, že je to tak náročný závod, až to hraničí s absurditou a asi i proto se na něj nehlásí davy lidí. Závodníky čeká přes 170 km, kdy oběhnou celou Andorru a nastoupají kolem 13 000 m a to stejné i seběhnou. V pátek odstartuje i závod Mític, běžce čeká trasa kolem celého Andorrského knížectví o délce 112 km, včetně návštěvy nejvyšší hory Andorry – vrcholu Comapedrosa v nadmořské výšce 2942 m.

V sobotu se borci sejdou na startu závodu Celestrail, aby zvládli v nejlepším čase 83 km dlouhý okruh jedinečnou a divokou přírodou.

Trasa Euforia je na rozdíl od ostatních tras neznačená, závodníci se navigují sami podle mapy a organizátor zajišťuje jen minimální podporu – na celé trase jsou jen 4 občerstvovací stanice. Zbytek si musí závodníci zajistit sami nebo jim pomoci podpůrný tým. Dle Pavlových zkušeností z minulého roku je podpůrný tým zde prakticky nutnost. Pavla s Jimem tak bude doprovázet dvojice ze Šumperka, se kterou se budou na trase potkávat.

Pavlovi Paloncýmu držíme palce a Vás budeme informovat o průběhu závodu – polohu závodníků bude možné sledovat pomocí online trackingu.

Web závodu: http://www.andorraultratrail.com/

Report z loňska: https://ar2.palonc.org/zavody/o-cem-mluvim-kdyz-mluvim-o-euforii/