770 km přes Slovensko! Lenka Vacvalová přeběhne Cestu hrdinů SNP

Sleduješ na Instagramu ultraběžkyni Lenku Vacvalovou? Pokud ne, doporučujeme to změnit. Slovenská moderátorka, modelka a herečka se v sobotu 4. května vydává na 770 kilometrů dlouhý běh přes Slovensko. A o své zážitky se bude dělit právě na Instagramu.

Lenka

Lenko, na jaký přeběh se vydáváš tentokrát?

Chystám se přeběhnout celou Cestu hrdinů Slovenského národního povstání, což je nejdelší turistická magistrála na Slovensku. Měří 770 kilometrů a vede z Dukelského průsmyku až do Bratislavy.

Jak dlouho poběžíš?

Nevím přesně. V plánu mám padesát kilometrů denně. Ale záleží na počasí, například na Chopku napadl minulý týden sníh, tak nevím, jak bude běhatelný. Celkově mě čeká 31 kilometrů převýšení.

Dá se říct, že je to nejšílenější věc, jakou jsi kdy běžela?

Myslím, že šílenější byl Kungsleden, který jsem běžela loni v září. Sice to bylo „jen“ 450 kilometrů, ale Kungsleden je považován za poslední skutečnou divočinu v Evropě, protože švédská příroda tam je opravu drsná. Teď budu neustále někde poblíž civilizace.

Tvůj přeběh má i charitativní rozměr, že?

Ano, už loni jsem přebíhala Slovensko za Tým odvahy, se kterým jsem podpořila onkologicky nemocné děti. A chystám se je podpořit i teď. Kdokoliv si může na tomto odkazu adoptovat mé kilometry. Doufám, že se podaří překonat loňskou sumu, kdy se vybralo 2 400 eur.

Z čeho máš největší strach?

Takových věcí je hodně. Asi největší strach mám z počasí, které člověk nedokáže nijak ovlivnit a může jenom čekat, jaké bude. Ale v hlavě přitom budu mít ženy, které během Slovenského národního povstání zažily velmi těžké chvíle a na jejichž počest běžím. Budu se snažit najít odvahu stejně jako se to podařilo jim.

Lenka Vacvalová

A na co se naopak nejvíc těšíš?

Strašně se těším na to, že budu celou dobu v přírodě. Je mi teda jasné, že to je zároveň věc, na kterou budu nejvíc nadávat (směje se). Čekají mě překrásné hřebenovky, protože trasa vede s výjimkou Vysokých Tater nejkrásnějšími horami Slovenska.

Jak budeš získávat energii?

Na trati samozřejmě z Edgaru. Na dlouhých bězích to dělám tak, že si dávám tradiční snídaní, ze které beru energii zpočátku. A když začnou síly ubývat, připravím si na trase Edgar.

Pojede s tebou nějaký podpůrný tým?

Support mi bude dělat můj přítel Honza, který spolu se mnou poběží přes Nízké Tatry, kde bych si asi vzhledem k počasí sama netroufla. A navíc říká, že tak dobře jako on se o mě nikdo jiný nepostará, což má pravdu. A protože na internetu bude možné sledovat, kde se zrovna nacházím, budu ráda, když se ke mně budou připojovat různí běžci.

Kde budeš spát?

Plán říká, že vždycky doběhnu někam k civilizaci, kde budeme spát v autě. Máme Mercedes V, což je docela velké auto. Beru s sebou i stan. A když budu nejvíc unavená, možná dojde i na noc v hotelu.

Z tvého běhu bude vznikat dokument, že?

Dohodli jsme se na spolupráci s Viliamem Bendíkem, což je skvělý slovenský dokumentarista, který točí ultraběžecké filmy. Nebude to ale dokument jen o běhu, ale také o ženách, které zažily povstání. S jednou z nich jsme dokonce natáčeli.

A poslední dotaz: co na přeběh říká tvůj přítel Honza?

On je realista, takže stále opakuje, jak to bude náročné. Ale nedala jsem mu na vybranou (směje se).